Yleistietoa

Yleiset nimitykset: Ballpython (us/eu), Royalpython (eu) Kuningaspyton (fin)

Latinankielinen kaksiosainen nimi: Python regius

Alkuperämaa: Länsi- ja Keski-Afrikka

Myrkytön laji

Pituus ja paino: Aikuinen koiras (male/sire) noin 70-90cm, noin 700 g – 1,2 kg

Aikuinen naaras (female/dame) noin 90 – 140 cm, noin 900 g – 3+ kg

HUOM! Paino riippuu paljolti ruoan määrästä, ruokintatiheydestä, ruoka-eläimistä (ja sen koosta) sekä käärmeen pituudesta.

Laji on yöaktiivinen eli on pimeällä aktiivisimmillaan. Päivisin käärme lepää paljon piiloissaan.

Elinikä: noin 20-30 vuotta (Ennätys 47 vuotta)

Kuningaspytonia tapaa luonnosta Afrikassa. Se on Afrikkalaisista pytoneista pienin alalaji. Luonnossa se elää yleensä maan alla koloissa, joissa se saalistaa pieniä jyrsijöitä ja muita pienikokoisia eläimiä. Kuningaspyton tappaa kuristamalla saaliinsa ja nielemällä sen kokonaisena. Laji harvoin kiipeilee puissa, sillä sen ruumiinrakenne ei pääsääntöisesti ole siihen soveltuva. Kuitenkin laji tarvittaessa voi kiivetä, joskin terraario olosuhteisiin korkeaa mahdollisuutta ei kannata luoda. Käärme voi kömpelönä kiipeilijänä tippua ja vahingoittaa itsensä.

Laji on rauhallinen, helposti käsiteltävissä ja tämän takia myös suosittu lemmikkieläin. Nimi Ballpython eli pallopyton tulee käärmeen tavasta kietoutua tiukaksi palloksi ja piilottaa pää keskelle, kun se kokee itsensä uhatuksi. Ihmiselle kuningaspyton ei ole edes luonnossa vaarallinen.

Käärme osoittaa haluttomuutensa käsittelyyn, myös puhaltamalla kuuluvasti ilmaa ulos, Tätä kutsuttaisiin kansankielellä “käärmeen sihinäksi”. Tällä käytöksellä käärme viestittää uhkaa tulemasta lähemmäksi, suurentamalla itsensä mahdollisimman uhkaavaksi.

Laji saalistaa pääsääntöisesti jyrsijöitä öisin.

Luonnossa lämpöä käärme saa auringon lämmittämästä maasta.

HISTORIAA

Lemmikkimarkkinoille kuningaspyton on tuotu 1990-luvulla. Lajin tullessa lemmikkimarkkinoille, värimutaatioita oli vain muutamia. Tänäpäivänä niitä on jo satoja, ja määrä on kasvussa. Tracy ja Dave Barker olivat ensimmäisiä kuningaspytoneiden kasvattajia. He alkoivat keräillä kuningaspytoneita 1980-luvun lopulla, tuoden niitä enemmän markkinoille 1992 Amerikassa. Pariskunta perusti myöhemmin ensimmäisen ison kuningaspytoneiden kasvatus yrityksen.

Bob Clark lisäännytti ensimmäisen albinon kuningaspytonin 90-luvulla. Myyntiin värimuunnos tuli ensimmäistä kertaa vuonna 1992, 7500 dollarilla. Nyttemmin hinnat ovat tippuneet Albinojen kohdalla, riippuen geenien yhdistelmistä. Ensimmäisiä Afrikasta Amerikkaan tuotuja kuningaspytoneita myytiin jopa 100 000 dollarin hinnalla. Pääsääntöisesti hinnat kunigaspytoneilla vaihtelevat geenien määrän ja harvinaisuuden mukaan. Myös maakohtaisia eroja on, sillä kaikista maista ei ole mahdollista saada kaikkia mahdollisia värimuunnoksia (tai värimutaatioita), eli “designer morpheja”. Suomessa kuitenkin värimuunnelmien variaatiot ovat kokoajan kasvussa ja saatavilla!

Coral glow genetic-stripe
%d bloggers like this: