Eläinsuojelulaki

Vastuullisen kasvattajan löytäminen ei ole vaikeaa, eikä juuri ketään Suomalaisista kasvattajista suosittele kuningaspytonin hankintaa eläinkaupasta, sillä usein on huomattu ulkomailta tukuista tulleiden käärmeiden olevan liian pieniä luovutettavaksi, tai niillä ei ole ollut tarvittavia yksilöityjä papereita. Usein ulkomailta tulevat käärmeet, ovat voineet syödä ravinnokseen elävää ruokaa ja sen takia syövät huonosti Suomessa kuollutta ja pakastettua ruokaa. Huom. Suomessa toimii myös asiansa osaavia eläinkauppoja. Kysele aina eläimestäsi ennen ostopäätöstä.

Vastuullinen ja lakia noudattava myyjä toimittaa jokaiselle käärmeelle yksilölliset paperit, sillä kuningaspyton kuuluu CITES II B- luokkaan, ja lasketaan uhanalaiseksi lajiksi, vaikka onkin tällä hetkellä statuksella “elinvoimainen”.

No, mikä se CITES sitten on….? Cites-sopimukset on kehitetty mm. globaalin eläinsuojelun tueksi, ja se valvoo mm. eläinten kaupankäynnin laillisuutta ja poistaa uhan-alaisten eläinten laitonta kauppaamista tai kuljettamista. Se säätelee yli 30 000 eläimen ja kasvin (ja niistä valmistettujen tuotteiden) kauppaa. Listalta löytyy niin nisäkkäitä, kuin matelijoita. Jos kuljetat euroopan ulkopuolelta kuningaspytonin, tarvitset kasvattajatodistuksen lisäksi CITES-todistuksen. Tällä varmistetaan eläimen alkuperä, terveys ja sen laillisuus. Euroopan sisällä liikkuvat eläimet tarvitsevat vain kasvattajatodistuksen, josta löytyy tunnistettava tieto käärmeestä ja sen alkuperästä.

Ostajan tulisi aina selvittää myös itse, mitä papereita kuningaspytonisi tarvitsee.

CITES-säännöt muuttuvat 1.1.2021 lähtien, jolloin Iso-Britanniaa (Englanti, Skotlanti, Wales) koskevat samat säännöt kuin muitakin EU:n ulkopuolisia maita. Lähetettäessä tai kuljetettaessa CITES-lajia tai sitä sisältävää tuotetta Suomen ja Iso-Britannian välillä vaaditaan vuodenvaihteen jälkeen sekä CITES-vienti- että tuontiluvat.

Pohjois-Irlantia kohdellaan jatkossakin samoin kuin EU-maita, eli CITES-vienti- ja tuontilupia ei vaadita. Sen sijaan Pohjois-Irlannin ja Iso-Britannian väliseen vientiin ja tuontiin vaaditaan CITES-vienti- ja tuontiluvat.

Iso-Britannian myöntämät EU:n sisäiset CITES-todistukset eivät ole voimassa enää vuodenvaihteen jälkeen. Tarvittaessa Suomen ympäristökeskus voi myöntää tilalle uuden todistuksen.

-Ympäristöministeriö

Lisätietoa vielä sivulta http://www.ympäristö.fi

%d bloggers like this: