Tärkein tieto ruokinnassa on Suomen laki, joka sanoo, ettei millekkään käärmeelle syötetä elävää ravintoa. Eli Suomessa käärme syö joko juuri lopetettua tai pakastettua ravintoa.
Yksinkertaisin ohje ruoan koon valinnassa on, että se on käärmeen paksuimman kohdan kokoista.
Kuningaspytonin ravitsemuksellisin ravinto on rotta. Natalia ja hiirtä voi syöttää, kun vielä nuorempi. Natali ja hiiri ei ole suositeltua, sillä käärmeen kasvaessa, se voi alkaa nirsoksi rotan suhteen. Ruoka-eläimen vaihto voi olla hankala ja pitkä prosessi. Natali tai hiiri ei lopulta riitä isomman käärmeen ravinnoksi kooltaan.
Poikasen ruokinta väli on suositeltua aloittaa 5 vuorokauden välein. Käärmeen ja ruokaeläimen koon kasvaessa, ruokintaväliä voi pidentää ensin 7 vuorokauteen, josta voidaan siirtyä 1,5 vk ja 2 viikkoon. Aikuista kuningaspytonia ruokitaan lopulta noin 3 viikon välein aikuisella +150g rotalla. Ruoan koko voi olla isolla naaraalla noin +250-280g. Koiraat harvemmin syövän näin isoa rottaa, sillä jäävät yleensä huomattavasti naarasta pienemmäksi.
Omat rotat? Oman rottalan pitäminen on suhteellisen kallista ja aikaa vievää, jos kasvattaa alle 10-20 käärmeen ruoat. Rottia saa isommissa erissä 25-35e (koko määrittää hinnan) väliltä 10kpl paketeissa, joka on edullisempaa kuin oman rottalan pitäminen. Muutaman käärmeen takia ei kannata rottalaa perustaa.
Mistä pakaste rottia saa? Rottia saa hyvin varustelluista eläinkaupoista ja suoraan kasvattajilta. Kasvattajia voit etsiä esim. Facebookin käärme-ryhmistä. Voit tiedutella apua rottien löytämiseen ja tilaamiseen suoraan käärmeen myyjältä, jolla on varmasti tietoa, mistä itse on hankkinut ruokaa.
Kun käärme kieltäytyy ruoasta? Kuningaspytonit ovat herkkiä alkamaan paastolle. Paastoaminen voi kestää jopa yli 6kk, joten ihan heti ei kannata huolestua. Tässä kohtaa kannattaa tarkistaa terraarion lämpötila ja kosteus. Nämä ovat yksi yleisimmistä syistä kuningaspytonin paastoon. Myös terraarion suojaisat olosuhteet ja pariutumis-kausi ( marraskuu- touko/kesäkuu) vaikuttaa, niin naaraisiin kuin koiraisiin. Käärmeellä tulee olla tarpeeksi suojaisaa ja tarpeeksi tilaa piiloutua, jotta se tuntee olonsa turvalliseksi ja toimii hyvin. Nahanluonnin lähestyminen voi vaikuttaa myös syömisestä kieltäytymiseen.
Tarjoa ruoka iltaisin kun käärme on luontaisesti aktiivinen. Välillä sinulle voi sattua vain osumaan nirso ja vähäruokainen käärme. Kun käärmeesi toistuvasti kieltäytyy ruoasta, punnitse käärmeesi ja seuraa painoa. Jos käärmeen paino alkaa laskemaan huomattavasti kuukausien kuluessa, ota yhteyttä joko eläinlääkäriin tai kasvattajaan. Jos paino ei laske kovinkaan paljoa, en olisi huolissani. Käärmeesi luultavammin voi hyvin ja syö kun siltä alkaa tuntumaan. Voit myös yrittää jättää illalla rotan käärmeelle yön ajaksi, jolloin käärmeesi voi rauhassa syödä yön aikana. Älä yritä pakkoruokintaa, jos et ole pitkän linjan kokenut kasvattaja ja tiedät mitä teet. Tällöinkin pakkoruokinta käärmeelle on aivan viimeinen vaihtoehto.
Miten syötän ruoan käärmeelleni? Lämmitä rotta vesihauteessa. Tarjoa se kuivana, jotta lämpötila pysyy mahdollisimman kauan, mahdollisimman korkeana. Muutoin kuningaspyton ei välttämättä syö tai ei “löydä”enää lämpösensoreillaan ruokaansa, sen viilentyessä tarpeeksi paljon. Älä missään tapauksessa yritä lämmittää kiehuvassa vedessä, tai mikrossa ruokaeläintä.
Voit napata pihdeillä hännän tyvestä kiinni ja tarjota käärmeelle ruoan. Jos käärmeellä on vaikeuksia syödä, tai on tapana napata ohi saaliistaan, ota rottaa pihdeillä niskasta kiinni ja vie se “nenä nenää vasten” käärmeen pään eteen. Silloin käärmeen on helppo tarrautua rottaan ja aloittaa suoraan kuristamisen jälkeen ruokailemaan. Voit myös aina kysyä lisää vinkkejä kavattajalta tai paikasta mistä olet käärmeen hankkinut.
*Pinkki 5-12g – rotanpoikanen, jolla ei vielä ole karvoja.
*Fuzzy 13-25g – rotanpoikanen, karvat jo kasvaneet
*XS 26-60g – +/-muutaman kuukauden ikäinen
*S-M 60-150g – muutamasta kuukaudesta noin 4-5kk (nuori aikuinen)
*L 150-250g – Aikuinen rotta
*Jumbo +250g _Aikuinen