Lisääntyminen

Kuningaspyton voi lisääntyä ympäri vuoden. Silti puhutaan lisääntymiskaudesta, joka alkaa yleensä oikeissa olosuhteissa vuoden lopulla. Naaras on valmis vankeudessa parittelemaan kun painoa on vähintään 1,5 kg tai ikää vähintään 2 vuotta. Koiraalla painoa pitää olla vähintään 500g. Ikä ei koiraalla ole merkityksellinen. Koiraalla merkityksellistä on ainoastaan sukukypsyys, joka mitataan hemipeniksen kehittymisellä.

Parittelukausi alkaa, kun vuoden lämpötilat ovat alhaisimmillaan. Vankeudessa lämpötiloja voi vaihdella, silloin kun se on kasvattajan mielestä tarpeellista. Suurin osa kasvattajista kuitenkin hyödyntää luonnon omaa rytmiä vuodenaikojen suhteen.

Pariutuminen alkaa, kun öisin lämpötilat tippuvat. Naaras alkaa syömään enemmän ja alkaa kasvattamaan follikeleita (eli munasoluja). Follikelit kasvat noin 40mm kokoiseksi, jolloin saavutetaan ovulaatio. Pariutumien alkaa kuitenkin aiemmin, sillä naaras varastoi koiraan sperman ja hedelmöittää oikealla hetkellä ovulaation aikana munat. Ajoittain voi käydä niin, että naaras on säilönyt koiraan spermaa useita vuosia tai kuukausia ja lisääntyykin omistajan huomaamatta. Myös mahdollisuus saadaa kahden eri koiraan jälkeläisiä on pieni mutta mahdollinen.

Naaras ja koiras parittelevat jo aikaisesta vaiheesta satunnaisesti luonnossa. Tällä käärmeet varmistavat naaraan tulevan varmasti kantavaksi. Myöhemmässä vaiheessa parittelu lisääntyy. Kasvattaja yleensä parittavat pariskuntaa noin kerran kuukaudessa. Meillä koiras ja naaras ovat yhdessä noin kolme vuorokautta. Jos lukko on todettu alle kolmessa vuorokaudessa aika voi olla lyhyempikin. Tämäkin voi vaihdella kasvattajien välillä. Lukkoon meno tarkoitaa lisääntymistapaa. Käärmeet kietovat hännänpäät yhteen, jolloin koiras työntää hemipeniksen naaraan kloaakista sisään ja jää siihen lukkoon. Parittelu voi kestää noin 4-24h, joskus myös pidempään.

Pääsääntöisesti naaras voi lopettaa ruokailun, kun follikkelit ovat tarpeeksi isoja. Jotkut lopettaa aiemmin ja jotkut naaraat voi lopettaa vasta vain munimisen ajaksi. Ennen ovulaatiota naaras luo nahan ja tämän jälkeen ovulaatio tapahtuu noin kahden viikon päästä. Ennen munintaa naaras luo uudelleen nahan, jota kutsutaan englanninkielessä “pre-lay shed”. Tämän jälkeen noin 3-4 viikon päästä naaras munii.

Kun naaras munii, poikasilla kestää keskimäärin kuoriutuminen noin 53-60 päivää. Naaras hautoo munat pysymällä syömättä, niiden päällä tarjoten lämpöä munille. Kasvattajat kuitenkin yleisesti siirtävät munat inkubaattoriin eli hautomoon, tarjoten täysin tasaisen lämmön ja kosteuden munille. Munista osa voi olla ”slugeja” eli hedelmöittymättömiä. Nämä munat yleensä ovat kellastuneita ja hedelmöittyneeseen munaan nähden pieniä.

%d bloggers like this: